Kosten hekwerk vervangen

Als je van plan bent je hekwerk te vervangen heb je de keuze uit verschillende soorten hekken allemaal met een ander uiterlijk en een ander doeleinde. Zo zijn er hekken om te beschermen, om te versieren, om te beveiligen en om dingen binnen te houden. De prijs van het hekwerk hangt meestal af van de vierkante meters die je nodig hebt en het soort hekwerk dat je kiest. Ook kan het zijn dat je iemand nodig hebt om het hek te monteren, dat kost ook extra geld. Hier vind je de kosten van de verschillende hekwerken inclusief poorten, worden de kenmerken besproken en kan je uitvinden hoe je geld kan besparen op het plaatsen van een nieuw hek.

De kosten van een nieuw hek

De kosten van het hek hangen af van wat jij van het hek verwacht. Als je alleen geïnteresseerd bent in optimale bescherming, is een spijlenhekwerk de beste keuze. Als je er een statement mee wilt maken en een hek wilt gebruiken als stijlvolle toevoeging aan je tuin is een sierhekwerk misschien wat voor jou. Zo heeft elk soort hek wel een specifieke functie. De tabel beneden laat zien hoeveel je betaalt voor een nieuw hek per vierkante meter en inclusief BTW. Montagekosten zijn hier niet bij ingegrepen, die zijn in België gemiddeld ongeveer €17 per vierkante meter.

 

Soort hekwerk Prijzen per meter Doeleinde
Gaashekwerk Vanaf €2 Simpele omheining
Dubbelstaafmat hekwerk Vanaf €13 Beveiligend en stijlvol
Sierhekwerk Vanaf €25 Stijlvol
Spijlenhekwerk Vanaf €37 Beveiligend
Balustrade Vanaf €55 Beschermend en stijlvol

De kosten van een nieuwe poort

Bij een hek hoort ook een poort, anders kan je er immers niet door? Ook hier hangen de kosten af van de functionaliteit die je van je poort verwacht. De volgende tabel laat de kosten van drie verschillende poorten zien inclusief BTW en exclusief plaatsing:

 

Soort poort Kosten
Looppoort Vanaf €100 – €120
Draaipoort Vanaf €500
Schuifpoort Vanaf €950

 

Hekken om te beveiligen

Als je een hekwerk zoekt speciaal met een beveiligende functie, kan je het beste kiezen uit een spijlenhekwerk of een dubbelstaafmat hekwerk. De verschillen zijn goed te zien in prijs en een spijlenhekwerk beveiligt beter dan een dubbelstaafmat hek. Een spijlenhek is naast de balustrade het duurste soort hek in de rij. Dit hek bestaat uit een aantal horizontale spijlen die 5 tot 10 centimeter van elkaar geplaatst zijn en die of een zinklaag hebben of die gecoat zijn in een beschermlaag. Dit hek vind je meestal om bedrijven heen of andere instanties die goed moeten worden beveiligd. Ze kunnen voorzien zijn van een rij punten bovenop of schrikdraad zodat het nog moeilijker is om het hek over te klimmen. Dit hek is stevig en veilig, maar hoeft niet altijd even stijlvol te zijn. Een staafmathek aan de andere kant, bestaat uit een aantal panelen met een netwerk van horizontale en verticale spijlen er tussen  die worden bevestigd aan rechtopstaande palen. Dit hek komt erg veel voor omdat het niet goedkoop is en toch goed beveiligt. Door het gaasnetwerk binnenin de panelen ziet het er ook niet zo streng uit als een spijlenhekwerk. Dit hek komt ook in een verzinkte en een gecoate versie, dus deze twee type hekken kunnen goed in combinatie met elkaar worden toegepast.

Hekken om te sieren

Als je op zoek bent naar een hek dat echt anders is dan andere hekken en dat gemaakt is om je tuin te versieren, zijn er sierhekken en balustrades om tussen te kiezen. Beide hebben een compleet verschillende functie. Een sierhek is gemaakt om je landgoed stijlvol te omheinen. Je kan ze vinden in veel verschillende designs, maten, figuren en kleuren. Vaak zijn ze gemaakt van metaal zodat ze ook stevig zijn en een enigszins beveiligende functie hebben. Het belangrijkste aan een sierhek is echter dat je ze gebruikt als accessoire en versiering van je tuin. Een balustrade is ook te vinden in vele uitvoeringen, maar deze heeft ook een beschermende functie omdat je deze vaak ziet op balkons, bruggen en terrassen. Balustrades zijn er voor gemaakt zodat je niet van de verhoging afvalt. Balustrades kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, maar heeft niet de functie om mensen buiten te houden.

Gaashekwerk om binnen te houden

Als je op zoek bent naar een goedkoop hekwerk dat niet ter bescherming dient, maar als omheining van een grasveld, groentetuin of kippenhok, kan je gaan voor een gaashekwerk. Dit is erg goedkoop, het begint al van €2 per vierkante meter, maar heeft ook geen beschermende functie. Het is wel zeer geschikt om kleine huisdieren zoals kippen, cavia’s en honden binnen te houden. En natuurlijk kan je er ook voor zorgen dat kinderen niet buiten een bepaalde grens treden.

Poorten om je hekwerk binnen te raken

De meest gangbare poorten zijn looppoorten, draaipoorten en schuifpoorten. Looppoorten zijn klein en smal en dienen vooral om voetgangers of fietsers door te laten. Deze zijn goedkoop, je kan ze vinden vanaf €100/€120 en worden meestal afgesloten met een draai- of klapdeur. Draaipoorten en schuifpoorten zijn een stuk groter en kunnen ook voertuigen doorlaten zoals auto’s en motoren. Een draaipoort kan je vinden vanaf €500 heeft (automatische) openslaande deuren en een schuifpoort koop je vanaf €950 en heeft  (automatische) opzij schuivende deuren.

Geld besparen op je nieuwe hekwerk

  • Combineer verschillende soorten: als je geïnteresseerd bent in een duurder hek zoals een spijlenhek of een sierhek, maar niet het geld hebt om je hele tuin te omheinen, kan je kiezen om ze te combineren met een goedkopere soort aan de zijkanten en de achterkant.
  • Kies een staafmathek voor beveiliging: een dubbelstaafmat hek is een stuk goedkoper dan een spijlenhek en beschermt je ook erg goed van inbrekers en andere ongewenste mensen of dieren.
  • Is een gaashek genoeg: een gaashek is verreweg het goedkoopste. Vraag jezelf af of dit misschien niet genoeg is voor jouw omheining.

Geld besparen door offertes te vergelijken

Ben je geïnteresseerd in het vervangen van je hek en wil je een aantal offertes bekijken en vergelijken, dan kunnen wij je helpen. Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken, je locatie en vereisten in te vullen, heb je binnen een korte tijd een aantal offertes binnen van bedrijven bij jou in de buurt.