Kosten poorten

Als je een goed hekwerk om je tuin of landgoed hebt staan, maar de poort is defect of is niet meer adequaat, dan is het tijd om te kijken of een nieuwe poort je problemen oplost. Er zijn kleinere poorten waar je doorheen kan lopen, maar ook grote automatische poorten waar je gemakkelijk met de auto doorheen kan. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen metalen of houten looppoorten, draaipoorten en schuifpoorten. De kosten worden op een rij gezet, daarna worden de toepassingen besproken en als laatste kan je lezen hoe je op je poort kan bezuinigen.

Waarom een poort?

Een poort dient er voor om mensen door te laten een beschermd gebied in. De poort is eigenlijk een zwakke plek in het hekwerk omdat hier de mogelijkheid is om binnen te komen. Als je poort dus niet voldoende werkt, is je hekwerk eigenlijk overbodig. Een poort kan helpen ongewenste mensen buiten houden en geeft je invloed op wie je wel en niet binnen wilt laten.

Wat zijn de kosten van een poort?

Je kan een poort zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. De prijs hangt af van de grootte en de mate van beveiliging. De volgende tabel geeft de prijzen van de verschillende poorten weer inclusief BTW en de kosten van de montage.

 

Soort poort Kosten Montagekosten
Schuifpoort 3m x 1m hout €2000 – €4300 €800 – €1200
Schuifpoort 3m x 1m verzinkt €950 – €1800
Draaipoort 3m x 1m hout €500 – €3200 €140 – €180
Draaipoort 3m x 1m verzinkt €500 – €900
Looppoort 1m x 1m hout €100 – €450 €50 – €120
Looppoort 1m x 1m verzinkt €250 – €300

Soorten poorten

Natuurlijk houdt het bij deze poorten niet op. Er zijn ook andere types poorten met andere prijskaartjes. Ook de montagekosten kunnen verschillen per monteur en per poort. Toch geeft dit een indicatie van de meest voorkomende poortsoorten en hun gemiddelde prijzen in België. De poorten worden ten eerste onderscheid door het materiaal waar ze van zijn gemaakt.

Het materiaal

Poorten zijn gemaakt van hout of metaal. Metalen poorten hebben vaak een meer beschermende functie en zijn vaak steviger dan houten poorten. Meestal kiest men voor het materiaal van de poort hetzelfde materiaal als dat van het hekwerk, en vaak zijn er poorten beschikbaar van dezelfde producent als het hekwerk zodat beide feilloos aansluiten.

Poorten van hout hebben als kenmerk dat ze een natuurlijk uiterlijk hebben. Ook kan je ze verven in elke kleur die je wilt. Looppoorten zijn meestal gemaakt van geïmpregneerd hout zodat het beschermd is tegen rot. Draai- en schuifpoorten vind je veel in hardhout omdat ze intensiever worden gebruikt. Geïmpregneerd hout heeft een levensduur van 15 jaar en hardhout gaat gemiddeld 25 jaar mee. Als je al een hekwerk van hout hebt, is het het stijlvolst om ook een poort van hout aan te schaffen.

Poorten van metaal

Metalen poorten zijn steviger dan houten poorten en ook diverser. Ze kunnen namelijk in allerlei vormen en patronen worden gemaakt zodat ze aansluiten bij je huidige hekwerk. Het metaal wordt meestal ondergedompeld in een zink bad zodat het beschermd is tegen roest. Daarna is het mogelijk nog een coating aan te brengen. De poort wordt compleet bedekt met poeder en dit poeder wordt gebakken. Zo is er een beschermend laagje om de poort heen waardoor deze geen onderhoud nodig heeft. Metalen poorten gaan langer mee dan houten poorten, maar hebben een harder en minder natuurlijk uiterlijk.

Een schuifpoort voor minimaal gebruik van oppervlakte

Deze grote poorten zijn speciaal geschikt om auto’s en andere voertuigen door te laten. Je kan rekenen op een breedte van minstens 3 meter. De deuren van de schuifpoort gaan open door naar de zijkant te schuiven zodat ze een minimale plek innemen, ook als de deuren open gaan. Perfect dus om auto’s of andere voertuigen achter kwijt te kunnen. Een duurdere versie van deze poorten is de geautomatiseerde versie zodat je de auto of het huis niet uit hoeft om de poort te openen.

Een draaipoort om auto’s door te laten

Draaipoorten zijn net als schuifpoorten grote poorten van meer dan 3 meter breed. De deuren van een draaipoort gaan naar buiten of naar binnen open, waardoor je een groter oppervlak nodig hebt. De deuren van een draaipoort zijn vaak zwaar dus het wordt zeer aangeraden om ze te automatiseren.

Een looppoort voor fietsers en voetgangers

Looppoorten zijn kleine poorten van ongeveer 1 meter breed. Hier kunnen enkel voetgangers en fietsers door en zijn vaak niet automatisch tenzij er extra beveiliging op is ingesteld. Anders zijn er draai- of klapdeuren waarmee je door de poort kan gaan.

Manieren om geld te besparen op je nieuwe poort

  • Het soort poort: Kies voor een houten looppoort als je de goedkoopste optie moet gebruiken. Deze kan 1 meter x 1 meter zijn, maar ook hoger zodat je er niet overheen kan kijken.
  • Beveilig met metaal: als je de goedkoopste best beveiligende poort zoekt is een draaipoort van metaal de beste optie. Kies altijd voor de verzinkte versie omdat de gecoate poort duurder is.
  • Minimaal: zorg dat de poort minimaal is uitgerust. Geen automatische deuren dus, of een duur intercom systeem. Als je daar geen geld voor hebt, zijn dat de plekken waar je kan bezuinigen.

Geld besparen met onze gratis vergelijkingstool

Maak gebruik van onze gratis tool en bespaar tot 40 procent op je totale kosten. Offertes vergelijken is de beste manier om er achter te komen wat de kosten zijn voor jouw job. Zo kan je ook makkelijk de beste of goedkoopste installateur vinden uit jouw regio. In plaats van zelf alle bedrijven langs te gaan op zoek naar de juiste poort, kunnen wij dit ook voor jou doen. Vul je locatie en je wensen in en wij doen de rest. Binnen een korte tijd heb je dan een aantal offertes in je inbox waarmee je gemakkelijk en in je eigen tijd een keuze kan maken wat betreft jouw specifieke situatie.